Annika Holmér

Drömmar om natur (2010-2012)

Jag konstruerar situationer som baseras på verkligheten och leker med vår kulturs klichéer av naturen för att mana till eftertanke. I min bildvärld verkar fotografiet nästan alltid i gränslandet till skulptur. Ofta är det ett objekt som jag själv har gjort som läggs till i bilden för att förstärka och förlänga fotografiet. Fiktionen gör att vi ser på livet på ett nytt sätt, en slags vinklad verklighet.

Jag intresserar mig för och arbetar med sammanfogandet mellan traditionellt dokumentär fotografi och iscensatt fotografi. Arbetet bottnar i en förtrogenhet med fotografiets historiska kontext. Det är mellanrummet och skillnaden mellan hur det verkar och hur det egentligen är som intresserar mig. Jag strävar efter att gestalta det vi upplever när det välbekanta blir obekant, när man förväntar sig en sak men får en annan. Man kan säga att det är när fotografiet hamnar i ett icke igenkännande tillstånd, de där sekunderna när du inte kan urskilja vad det är.

Drömmar om natur är ett projekt som påbörjades 2010 under en resa till Lofoten. Delar av projektet ställdes ut på galleri Axel i Stockholm i november 2012.